Wołowina z miksem szpikowym i rukolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 999
Składniki:
- 500 g łopatki wołowej bez kości
- 350 g koszki wołowych kości ze szpikiem
- 6 łyżek oleju
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 korniszony
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 szalotka
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kości szpikowe umyć i dobrze osuszyć, następnie przełożyć je do nagrzanego piekarnika o temperaturze 170 stopni i piec przez 30 minut. Po upieczeniu szpik oddzielić od kości i przełożyć go do miksera. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do szpiku w mikserze. Oba składniki zalać sosem sojowym i zmiksować na jednolitą masę. Po zmiksowaniu wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry pokroić na małe kawałki i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać łopatkę wołową. Mięso oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Gotowe mięso ściągnąć z ognia, pokroić na porcje i wyłożyć na talerz ze zmiksowaną wcześniej cebulą i szpikiem kostnym. Potem dodać do tego rukolę i obraną ze skóry oraz pokrojoną w cienkie plastry szalotkę. Korniszony pokroić w drobną kostkę i dodać do całości. Wszystko skropić oliwą z oliwek.
Komentarze (0)