Makaron z marynowanymi pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1564
Makaron z marynowanymi pomidorami
fot. yoppy / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu nitki
  • natka zielonej pietruszki
  • Marynata:
  • 4 pomidory
  • 4 listki świeżej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Przygotować marynatę: pomidory pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie dodać do tego posiekaną drobno bazylię, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać octem balsamicznym i moczyć przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić z nadmiaru zalewy. Makarom nitki przełożyć do rondla, zalać go 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, wyłożyć na talerz i nałożyć na niego składniki z marynaty. Wszystko posypać posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów