Makaron z marynowanymi pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1766
Składniki:
- 30 g makaronu nitki
- natka zielonej pietruszki
- Marynata:
- 4 pomidory
- 4 listki świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 szklanki octu balsamicznego
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Przygotować marynatę: pomidory pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skory, przepuścić przez praskę i dodać do pokrojonych pomidorów. Następnie dodać do tego posiekaną drobno bazylię, po czym składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać octem balsamicznym i moczyć przez 30 minut. Po tym czasie odcedzić z nadmiaru zalewy. Makarom nitki przełożyć do rondla, zalać go 1,5 lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, wyłożyć na talerz i nałożyć na niego składniki z marynaty. Wszystko posypać posiekaną wcześniej natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)