Wołowina w sosie z makaronem i warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2012
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej
- 30 g makaronu nitki
- 30 g zielonego groszku w łupinie
- 2 suszone papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 żółta papryka
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 mały por
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Groszek zielony pozbawić końcówek. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso oraz suszona paprykę chili i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojona żółtą paprykę, zielony groszek, przecier pomidorowy, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać i dusić całość przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem wszystkie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)