Wołowina w sosie z makaronem i warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1842
Wołowina w sosie z makaronem i warzywami
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej
  • 30 g makaronu nitki
  • 30 g zielonego groszku w łupinie
  • 2 suszone papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 mały por
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Groszek zielony pozbawić końcówek. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Mięso pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone mięso oraz suszona paprykę chili i zrumienić. Następnie dodać do tego pokrojona żółtą paprykę, zielony groszek, przecier pomidorowy, po czym wszystko zalać bulionem warzywnym, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Pod koniec duszenia dodać ugotowany wcześniej makaron, wymieszać i dusić całość przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem wszystkie składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów