Bułki czosnkowo-majonezowe
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2259
Składniki:
- 150 g majonezu
- 2 główki czosnku
- 1 białko jajka
- 0,5 szklanki oleju
- Ciasto:
- 20 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Czosnek obrać ze skóry, podzielić na ząbki i w całości smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i osączyć z tłuszczu.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z solą, po czym wlać do tego roztarte drożdże wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki. Następnie do każdego z nich włożyć po 2 usmażone wcześniej ząbki czosnku i uformować z tego małe bułki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować je białkiem jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, przekroić na połówki, wysmarować majonezem i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z solą, po czym wlać do tego roztarte drożdże wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki. Następnie do każdego z nich włożyć po 2 usmażone wcześniej ząbki czosnku i uformować z tego małe bułki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować je białkiem jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, przekroić na połówki, wysmarować majonezem i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)