Bułki czosnkowo-majonezowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2259
Bułki czosnkowo-majonezowe
fot. anapeps / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 150 g majonezu
  • 2 główki czosnku
  • 1 białko jajka
  • 0,5 szklanki oleju
  • Ciasto:
  • 20 g drożdży
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Czosnek obrać ze skóry, podzielić na ząbki i w całości smażyć w mocno rozgrzanym oleju na patelni do czasu, aż się zeszkli. Wtedy ściągnąć go z ognia i osączyć z tłuszczu.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać do miski, wymieszać ją z solą, po czym wlać do tego roztarte drożdże wyrobić ciasto, nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto podzielić na małe kawałki. Następnie do każdego z nich włożyć po 2 usmażone wcześniej ząbki czosnku i uformować z tego małe bułki. Przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wysmarować je białkiem jajka. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C stopni i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, przekroić na połówki, wysmarować majonezem i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów