Wołowina po belgijsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2441
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wołowego
- 1 duża marchew
- 3 pomidory (bez skóry)
- 30 dkg pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- kostka rosołowa
- mąka
- sól, pieprz
Opis przygotowania:
Mięso kroimy w formie frytek i obtaczamy w mące. Smażymy chwilę na oleju a następnie wrzucamy do garnka z 0,5 wody i kostką rosołową i dusimy na małym ogniu. Marchewkę kroimy w plasterki, podsmażamy na tym samym oleju i dodajmy do garnka. Tak samo robimy z pieczarkami. Gdy mięso jest już miękkie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zgnieciony czosnek. Dusimy jeszcze ok. 15 minut. Sos sam się zrobi dzięki mące, która została na mięsie. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
Można podawać z ryżem lub świeżą, malutką bułeczką.
Można podawać z ryżem lub świeżą, malutką bułeczką.
Komentarze (0)