Tort Dobosz

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3403
Tort Dobosz
fot. balise42 / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 600 g spodów biszkoptowych do tortów
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • Na karmel:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki wody

Opis przygotowania:

Spody biszkoptowe pokroić w poprzek na 5 części. Orzechy nerkowca przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki i rozpuścić na małym ogniu. Następnie przelać ją do blendera, dodać masło, wsypać cukier puder, dodać ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę oraz kakao i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę rozsmarować na pokrojony biszkopt, po czym nałożyć wszystkie biszkopty na siebie i wysmarować brzegi ciasta. Górny biszkopt pozostawić niesmarowany. Brzegi ciasta obłożyć sparzonymi orzechami nerkowca.

Przygotować karmel: masło przełożyć do rondla, dodać cukier oraz wodę i zagotować, ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, całość ściągnąć z ognia i zalać górną warstwę biszkoptu. Zalany karmel równomiernie rozprowadzić łopatką po cieście.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów