Tort Dobosz
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3433
Składniki:
- 600 g spodów biszkoptowych do tortów
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 30 g orzechów nerkowca
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao
- 0,5 szklanki śmietany kremówki
- Na karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki wody
Opis przygotowania:
Spody biszkoptowe pokroić w poprzek na 5 części. Orzechy nerkowca przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 30 sekund na małym ogniu. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki i rozpuścić na małym ogniu. Następnie przelać ją do blendera, dodać masło, wsypać cukier puder, dodać ekstrakt waniliowy, śmietanę kremówkę oraz kakao i całość zmiksować na jednolitą masę. Zmiksowaną masę rozsmarować na pokrojony biszkopt, po czym nałożyć wszystkie biszkopty na siebie i wysmarować brzegi ciasta. Górny biszkopt pozostawić niesmarowany. Brzegi ciasta obłożyć sparzonymi orzechami nerkowca.
Przygotować karmel: masło przełożyć do rondla, dodać cukier oraz wodę i zagotować, ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, całość ściągnąć z ognia i zalać górną warstwę biszkoptu. Zalany karmel równomiernie rozprowadzić łopatką po cieście.
Przygotować karmel: masło przełożyć do rondla, dodać cukier oraz wodę i zagotować, ciągle mieszając. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, całość ściągnąć z ognia i zalać górną warstwę biszkoptu. Zalany karmel równomiernie rozprowadzić łopatką po cieście.
Komentarze (0)