Wodorosty z ogórkiem i sezamem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1742
Wodorosty z ogórkiem i sezamem
fot. Andrea_Nguyen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 płaty suszonych wodorostów wakame
  • 4 suszone wodorosty kombu
  • 1,5 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki jasnego cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 l niegazowanej wody mineralnej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka sezamu
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • sól

Opis przygotowania:

Ogórka umyć, osączyć z wody, obrać ze skory i pokroić w cienka słomkę. Glony wakame oraz kombu sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć je razem do jednej miski i zalać niegazowaną wodą mineralną. Następnie wsypać do tego cukier trzcinowy, wlać sos sojowy oraz ocet ryżowy, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać pokrojonego w słomkę ogórka. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć do miseczki i posypać mieloną czerwoną papryką chili oraz sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów