Wodorosty z ogórkiem i sezamem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1916
Składniki:
- 4 płaty suszonych wodorostów wakame
- 4 suszone wodorosty kombu
- 1,5 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki jasnego cukru trzcinowego
- 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 l niegazowanej wody mineralnej
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka sezamu
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Ogórka umyć, osączyć z wody, obrać ze skory i pokroić w cienka słomkę. Glony wakame oraz kombu sparzyć wrzącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przełożyć je razem do jednej miski i zalać niegazowaną wodą mineralną. Następnie wsypać do tego cukier trzcinowy, wlać sos sojowy oraz ocet ryżowy, doprawić do smaku szczyptą soli i dodać pokrojonego w słomkę ogórka. Całość dokładnie wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, przełożyć do miseczki i posypać mieloną czerwoną papryką chili oraz sezamem.
Komentarze (0)