Wino z jabłek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: ponad 6 os.
- Odsłony: 25005
Składniki:
- 5 kg jabłek
- 6 litrów wody
- 3 kg cukru na 1,5l wody
- drożdże typu Tokaj
Opis przygotowania:
Jabłka dokładnie myjemy. Nie obieramy ich ze skórki. Przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. Następnie zalewamy je wodą i pozostawiamy na ok. 24 godziny. Po tym czasie wyciskamy jabłka oddzielając od nich sok, który wlewamy do butli dodając rozrobiony cukier i drożdże.
Butlę zakrywamy korkiem z rurką do fermentacji. Po 5 tygodniach zlewamy wino dobrze je filtrując i wlewamy do butelek. Podajemy je dobrze schłodzone.
Butlę zakrywamy korkiem z rurką do fermentacji. Po 5 tygodniach zlewamy wino dobrze je filtrując i wlewamy do butelek. Podajemy je dobrze schłodzone.
Komentarze (10)
mało szczegółowy opis tego przepisu...
troche okrojony ten przepis a gdzie dojrzewanie ? W butelce?
myślę że po tak krótkim czasie wyjdzie popularny jabol
bardzo kiepsko, jak dla mnie laika to przepis do bani...nie polecam
coś za duzo tego cukru i te owce za szybko sie wyjmuje
ja robilem inaczej na kilo jablek kiilo cukru i wszystko zalewalem goraca woda, po miesiącu odcedzalem owoce i znowu wlewalem na kolejne 2 miesiace
zajebisty jabolek wyszedł
Mało przejrzysty ten przepis.Szukam konkretnego ,a nie byle czego.
Beznadziejny przepis
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem.Oczywistym jest że "aby zagotować wodę najpierw wlewamy do czajnika".Najpierw jestem laikiem a potem przepis do bani.Jak nic nie potrafi się to najlepiej kupić gotowe wino.