Wieprzowina z weka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2198
Składniki:
- 4 ziarna angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 4 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 1 kg surowej szynki wieprzowej
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Łopatkę oraz szynkę umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem oraz solą. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego oproszone kawałki mięsa. Potem dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i smażyć pod przykryciem. W czasie smażenia mięso należy podlać od 2-4 łyżkami wody, wymieszać i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoików. Napełnione mięsem słoiki zakręcić i przełożyć do garnka wypełnionego do połowy zimną wodą. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym zagotowane słoiki pozostawić w wodzie do przestygnięcia. Przestudzone wyciągnąć i odstawić w chłodne miejsce.
Komentarze (0)