Wieprzowina z weka

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2198
Wieprzowina z weka
fot. jeffreyw / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 ziarna angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • 4 łyżki oleju
  • 2 liście laurowe
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 kg surowej szynki wieprzowej
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Łopatkę oraz szynkę umyć, osączyć z wody, pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem oraz solą. Rozgrzać olej na patelni i dodać do tego oproszone kawałki mięsa. Potem dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i smażyć pod przykryciem. W czasie smażenia mięso należy podlać od 2-4 łyżkami wody, wymieszać i smażyć do miękkości. Usmażone ściągnąć z ognia i przełożyć do wyparzonych wrzątkiem słoików. Napełnione mięsem słoiki zakręcić i przełożyć do garnka wypełnionego do połowy zimną wodą. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym zagotowane słoiki pozostawić w wodzie do przestygnięcia. Przestudzone wyciągnąć i odstawić w chłodne miejsce.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów