Jajka z ryżem i wieprzowiną

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 803
Jajka z ryżem i wieprzowiną
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g żeberek wieprzowych
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny (mielony)
  • natka zielonej pietruszki
  • pęczek zielonego koperku
  • kwiaty groszku do dekoracji

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać żeberka wieprzowe, oprószyć je szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni, usunąć z nich kości, a mięso pokroić na drobne kawałeczki. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wsypać mąkę ryżową. Mąkę dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć pokrojone wcześniej smażone mięso. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na miękko. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek przekroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną dymką ze szczypiorkiem, natką zielonej pietruszki, zielonym koperkiem i udekorować kwiatem z groszku.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów