Jajka z ryżem i wieprzowiną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 997
Składniki:
- 200 g żeberek wieprzowych
- 4 jajka
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki ryżowej
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz czarny (mielony)
- natka zielonej pietruszki
- pęczek zielonego koperku
- kwiaty groszku do dekoracji
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić w cienkie plastry. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać żeberka wieprzowe, oprószyć je szczyptą soli, mielonego pieprzu i smażyć do miękkości na średnim ogniu. Kiedy mięso zmięknie, ściągnąć z patelni, usunąć z nich kości, a mięso pokroić na drobne kawałeczki. Następnie zagotować 1 l lekko osolonej wody i na wrzątek wsypać mąkę ryżową. Mąkę dobrze wymieszać i gotować na średnim ogniu do chwili, aż zacznie gęstnieć. Wtedy ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na to wyłożyć pokrojone wcześniej smażone mięso. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na miękko. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek przekroić na połowy i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną dymką ze szczypiorkiem, natką zielonej pietruszki, zielonym koperkiem i udekorować kwiatem z groszku.
Komentarze (0)