Wieprzowina z cukinią

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2972
Wieprzowina z cukinią
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g polędwicy wieprzowej bez kości
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 50 ml białego wina wytrawnego
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie rozgrzać 2 łyżki na patelni, dodać pokrojoną cukinię i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną przełożyć na talerz. Wieprzowinę pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wieprzowinę i zrumienić. Potem wlać do tego wino wytrawne, przykryć i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Całość przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Do duszonych składników wlać śmietanę z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, dodać startą skórka z cytryny, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do smażonej cukinii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów