Wieprzowina z cukinią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2972
Składniki:
- 400 g polędwicy wieprzowej bez kości
- 200 ml śmietany 18 %
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cukinię obrać ze skóry, pokroić w plastry o grubości 1 cm i oprószyć pieprzem oraz solą. Następnie rozgrzać 2 łyżki na patelni, dodać pokrojoną cukinię i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Usmażoną przełożyć na talerz. Wieprzowinę pokroić na kawałki i oprószyć pieprzem, solą oraz mieloną papryką. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wieprzowinę i zrumienić. Potem wlać do tego wino wytrawne, przykryć i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Całość przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką. Do duszonych składników wlać śmietanę z pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki, dodać startą skórka z cytryny, doprawić do smaku przyprawami i dusić do miękkości mięsa. Gotowe ściągnąć z ognia i dodać do smażonej cukinii.
Komentarze (0)