Sisig tacos
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1724
Składniki:
- 4 łyżki oleju
- 4 placki tortilli
- 1 cebula
- 1 rzepa czerwona
- 1 limonka
- natka zielonej pietruszki sól
- pieprz
- Marynata:
- 300 g wątróbki wieprzowa
- 200 g policzków wieprzowych
- 50 ml sosu sojowego ciemnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 zielona papryczka chili
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę pokroić w kostkę.
Przygotować marynatę: wątróbkę wieprzową oraz policzki pokroić na małe kawałki i przełożyć je razem do jednej miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wlać do tego sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym, dobrze wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i osączyć z nadmiaru marynowanego płynu.
Pokrojoną wcześniej cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym oleju i dodać do niej osączone z marynaty składniki. Całość smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Na drugą patelnię przełożyć placki tortilli, skropić je niewielką ilością wody i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Na placki wyłożyć smażone składniki z mięsem. Wszystko udekorować pokrojoną rzepą czerwoną, limonką oraz natka zielonej kolendry.
Przygotować marynatę: wątróbkę wieprzową oraz policzki pokroić na małe kawałki i przełożyć je razem do jednej miski. Papryczkę chili pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę i dodać do mięsa w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wlać do tego sos sojowy, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem brązowym, dobrze wymieszać i odstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć je z lodówki i osączyć z nadmiaru marynowanego płynu.
Pokrojoną wcześniej cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym oleju i dodać do niej osączone z marynaty składniki. Całość smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Na drugą patelnię przełożyć placki tortilli, skropić je niewielką ilością wody i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Na placki wyłożyć smażone składniki z mięsem. Wszystko udekorować pokrojoną rzepą czerwoną, limonką oraz natka zielonej kolendry.
Komentarze (0)