Tofu z sosem, selerem i pomarańczą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1942
Składniki:
- 300 g jedwabistego tofu
- 200 ml ciemnego sosu sojowego
- 50 ml przyprawy mirin
- 1 łyżka tartej skorki pomarańczowej
- 1 mały seler
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Seler obrać ze skóry i zetrzeć na talce jarzynowej o grubych oczkach. Tofu pokroić ostrym nożem w cienką słomkę i przełożyć na talerz. Następnie mirin przelać do rondla, wlać do niego sos sojowy, dodać starty seler, tartą skórkę pomarańczową i razem zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, przestudzić, doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i zalać tym pokrojone tofu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i po 5 minutach podawać do spożycia.
Komentarze (0)