Wędzonka z selerem i cebulą w oliwie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1421
Wędzonka z selerem i cebulą w oliwie
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g swojskiej szynki wędzonej w plastrach
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łodygi selera naciowego z natką
  • 2 czerwone cebule
  • szczypta mielonego, ziołowego pieprzu

Opis przygotowania:

Łodygi selera z natką oraz cebulę umyć i osączyć z wody. Łodygi selera z natką pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonego selera w misce. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą mielonego pieprzu ziołowego. Składniki w misce dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie do tych składników dodać plastry swojskiej wędzonej szynki. Całość dokładnie ponownie dobrze wymieszać i pozostawić na kolejne 15 minut, ale już w temperaturze pokojowej. Dopiero po tym czasie podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów