Wędzonka z selerem i cebulą w oliwie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1421
Składniki:
- 300 g swojskiej szynki wędzonej w plastrach
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 4 łodygi selera naciowego z natką
- 2 czerwone cebule
- szczypta mielonego, ziołowego pieprzu
Opis przygotowania:
Łodygi selera z natką oraz cebulę umyć i osączyć z wody. Łodygi selera z natką pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pokrojonego selera w misce. Całość skropić oliwą z oliwek i oprószyć szczyptą mielonego pieprzu ziołowego. Składniki w misce dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie do tych składników dodać plastry swojskiej wędzonej szynki. Całość dokładnie ponownie dobrze wymieszać i pozostawić na kolejne 15 minut, ale już w temperaturze pokojowej. Dopiero po tym czasie podawać do spożycia.
Komentarze (0)