Łosoś w oliwie truflowej

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2006
Łosoś w oliwie truflowej
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów ze świeżego łososia
  • 6 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oliwy truflowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 3 g suszonych wodorostów wakame
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka kruszonego lodu
  • 1 czerwona papryka chili
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka soki z limonki
  • 1 awokado
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Lód kruszony przesypać na tackę. Suszone wodorosty oraz kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Paprykę, awokado oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Łososia podzielić na porcje, przełożyć do szklanki i postawić na tacce z lodem. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w szklance. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Imbir obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, po czym razem z wodorostami przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć do czasu, aż imbir się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy wraz z kiełkami rzodkiewki. Oliwę truflową zmieszać z sosem sojowym oraz sokiem z limonki, zalać gotową potrawę i od razu podawać do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów