Łosoś w oliwie truflowej
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2006
Składniki:
- 300 g filetów ze świeżego łososia
- 6 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 3 g suszonych wodorostów wakame
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka kruszonego lodu
- 1 czerwona papryka chili
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka soki z limonki
- 1 awokado
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Lód kruszony przesypać na tackę. Suszone wodorosty oraz kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru. Paprykę, awokado oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Łososia podzielić na porcje, przełożyć do szklanki i postawić na tacce z lodem. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby w szklance. Paprykę pozbawić nasion, pokroić w cienkie plastry i dodać do składników. Imbir obrać ze skóry, pokroić w cienką słomkę, po czym razem z wodorostami przełożyć na rozgrzaną oliwę na patelni. Oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu białego i smażyć do czasu, aż imbir się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do potrawy wraz z kiełkami rzodkiewki. Oliwę truflową zmieszać z sosem sojowym oraz sokiem z limonki, zalać gotową potrawę i od razu podawać do spożycia.
Komentarze (0)