Pyzy z wędzonką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2300
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 15 dag bekonu, wędzonki lub boczku
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, dwa z nich zostawić, resztę ugotować. Zostawione ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, po czym osączyć z wody. Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc i dodać do startych ziemniaków. Dodać do ziemniaków całe jajko i uformować z nich kulki. Po uformowaniu kulki lekko spłaszczyć, zrobić wgniecenie palcem i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować około 5 minut, aż wypłyną na wierzch wody. Po ugotowaniu odcedzić i ułożyć na talerz. Następnie pokroić drobno cebule, zeszklić ją na maśle, pokroić wędzonkę na drobne kawałki i razem z cebulą podsmażyć kilka minut. Zalać nią ułożone pyzy i podawać na gorąco.
Komentarze (0)