Pyzy z wędzonką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2125

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 15 dag bekonu, wędzonki lub boczku
  • 1 cebula
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć, dwa z nich zostawić, resztę ugotować. Zostawione ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, po czym osączyć z wody. Ugotowane ziemniaki odcedzić, utłuc i dodać do startych ziemniaków. Dodać do ziemniaków całe jajko i uformować z nich kulki. Po uformowaniu kulki lekko spłaszczyć, zrobić wgniecenie palcem i wrzucić do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotować około 5 minut, aż wypłyną na wierzch wody. Po ugotowaniu odcedzić i ułożyć na talerz. Następnie pokroić drobno cebule, zeszklić ją na maśle, pokroić wędzonkę na drobne kawałki i razem z cebulą podsmażyć kilka minut. Zalać nią ułożone pyzy i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów