Bethmännchen

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2656
Bethmännchen
fot. Alexander Klink (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0

Składniki:

  • 250 g masy marcepanowej
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g obranych ze skóry migdałów
  • 80 g cukry pudru
  • 60 g mielonych migdałów
  • 20 ml wody różanej
  • 1 białko jajka

Opis przygotowania:

Masę marcepanową przełożyć na stolnicę wyrabiać ręcznie przez ok. 5 minut. Następnie dodać do niej mąkę, cukier puder i wlać wodę różaną, po czym ponownie wyrabiać przez kolejne 5 minut i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, zagniatać przez 1 minutę, uformować z ciasta ręcznie małe kulki i oblepić je całymi migdałami. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować białkiem jajka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor.

Komentarze (0)