Bethmännchen
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2656
Składniki:
- 250 g masy marcepanowej
- 150 g mąki pszennej
- 100 g obranych ze skóry migdałów
- 80 g cukry pudru
- 60 g mielonych migdałów
- 20 ml wody różanej
- 1 białko jajka
Opis przygotowania:
Masę marcepanową przełożyć na stolnicę wyrabiać ręcznie przez ok. 5 minut. Następnie dodać do niej mąkę, cukier puder i wlać wodę różaną, po czym ponownie wyrabiać przez kolejne 5 minut i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki, zagniatać przez 1 minutę, uformować z ciasta ręcznie małe kulki i oblepić je całymi migdałami. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować białkiem jajka. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)