Papryki pieczone w oliwie z rodzynkami i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1564
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 3 zielone papryki
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 szklanki rodzynek
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Rodzynki zalać wrzącą wodą i moczyć je przez 15 minut. Namoczone odcedzić i przełożyć do miski. Do namoczonych rodzynek wsypać tłuczone pistacje i razem wymieszać. Paprykę czerwoną oraz zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na duże kawałki. Pokrojone papryki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na blachę do pieczenia. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż papryki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do wymieszanych składników w misce. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem cytrynowym w kubku i zalać całość w misce. Wszystko wstawić na 30 minut do lodówki.
Komentarze (0)