Papryki pieczone w oliwie z rodzynkami i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1564
Papryki pieczone w oliwie z rodzynkami i orzechami
fot. fugzu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 3 czerwone papryki
  • 3 zielone papryki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz biały

Opis przygotowania:

Rodzynki zalać wrzącą wodą i moczyć je przez 15 minut. Namoczone odcedzić i przełożyć do miski. Do namoczonych rodzynek wsypać tłuczone pistacje i razem wymieszać. Paprykę czerwoną oraz zieloną umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić na duże kawałki. Pokrojone papryki oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na blachę do pieczenia. Następnie wstawić je do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż papryki się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika i dodać do wymieszanych składników w misce. Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem cytrynowym w kubku i zalać całość w misce. Wszystko wstawić na 30 minut do lodówki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów