Wątróbka cielęca i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2358
Składniki:
- 50 g wątróbki cielęcej
- 15 dag wędzonego boczku
- 4 kromki chleba
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- natka selera
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wątróbkę umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Boczek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać kromki chleba i upiec grzanki z obu stron. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać patelnię na małym ogniu, wrzucić pokrojony drobno boczek oraz cebulę i zrumienić. Do składników na patelni dodać pokrojoną wątróbkę, oprószyć mąką, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać masło, doprawić pieprzem, solą oraz mieloną papryką, całość wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, dusić jeszcze przez 1,5 minuty, po czym wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na grzanki. Potrawę posypać pokrojoną natką selera.
Komentarze (0)