Wątróbka cielęca i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2358
Wątróbka cielęca i grzankami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 50 g wątróbki cielęcej
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • natka selera
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wątróbkę umyć, osączyć z wody i pokroić w kostkę. Boczek pokroić drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać kromki chleba i upiec grzanki z obu stron. Upieczone osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać patelnię na małym ogniu, wrzucić pokrojony drobno boczek oraz cebulę i zrumienić. Do składników na patelni dodać pokrojoną wątróbkę, oprószyć mąką, wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać masło, doprawić pieprzem, solą oraz mieloną papryką, całość wymieszać i dusić do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia dodać do tego śmietanę, dokładnie wymieszać, dusić jeszcze przez 1,5 minuty, po czym wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na grzanki. Potrawę posypać pokrojoną natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów