Nerkówka cielęca ze szpinakiem, cebulą i winem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2978
Nerkówka  cielęca ze szpinakiem, cebulą i winem
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 0,5 kg nerkówki cielęcej
  • 4 cebule
  • 4 łyżki oleju
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa

Opis przygotowania:

Czosnek rozetrzeć z 1 łyżeczką soli, natrzeć mięso, oprószyć pieprzem i przyprawą do mięsa i na 20 minut odstawić do lodówki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zrumienić mięso z obu stron. Potem wlać wino, dodać pokrojoną w plastry marchew, ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości. Szpinak dokładnie opłukać, sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Upieczoną nerkówkę wraz z sosem przełożyć na szpinak. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną w plastry cebulę, doprawić pieprzem oraz solą, zrumienić i przełożyć na mięso.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów