Nerkówka cielęca ze szpinakiem, cebulą i winem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3196
Składniki:
- 0,5 kg nerkówki cielęcej
- 4 cebule
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 1 pęczek szpinaku
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa
Opis przygotowania:
Czosnek rozetrzeć z 1 łyżeczką soli, natrzeć mięso, oprószyć pieprzem i przyprawą do mięsa i na 20 minut odstawić do lodówki. Następnie rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni i zrumienić mięso z obu stron. Potem wlać wino, dodać pokrojoną w plastry marchew, ziele angielskie, liście laurowe i dusić pod przykryciem do miękkości. Szpinak dokładnie opłukać, sparzyć wrzątkiem i wyłożyć na talerz. Upieczoną nerkówkę wraz z sosem przełożyć na szpinak. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną w plastry cebulę, doprawić pieprzem oraz solą, zrumienić i przełożyć na mięso.
Komentarze (0)