Warzywa z prosem i kurkumą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1949
Składniki:
- 200 g ciecierzycy w zalewie
- 5 g kiełków grochu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółta cukinia
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki prosa
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz kiełki grochu umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i wsypać do tego proso. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu, potem wlać do tego 1 szklankę wody i gotować do czasu, aż proso wchłonie całą wodę. Wtedy ściągnąć z ognia. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić 1 łyżce rozgrzanej oliwy na drugiej patelni. Potem dodać do tego pokrojoną cukinię oraz osączoną z zalewy ciecierzycę. Składniki smażyć do miękkości, a następnie dodać do nich ugotowane wcześniej proso i wsypać kurkumę. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą i mielonym kminkiem, dokładnie wymieszać i dusić przez 1 minutę na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i dodać do tego oproszone szczyptą soli kiełki grochu. Kiełki smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu, a usmażone ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)