Warzywa z pieczarkami w bulionie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1403
Składniki:
- 20 g białej fasoli Jaś
- 5 pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 zielona, młoda cukinia
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę zalać bulionem warzywnym i moczyć przez 2 godziny. Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w cienkie plastry. Pieczarki obrać z błony i pokroić w plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonych składników wsypać suszone oregano, kolendrę, suszona bazylię i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Potem dodać do tego pokrojone pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez kolejną minutę na średnim ogniu. Następnie wlać do tego namoczoną fasolę wraz z bulionem, dodać pokrojoną wcześniej cukinię, po czym całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i gotować do miękkości fasoli. Kiedy fasola zmięknie, dodać do tego pokrojonego pomidora i szybko zagotować. Gotową potrawę ściągnąć z ognia i przelać na talerz.
Komentarze (0)