Warzywa z miodem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2354
Składniki:
- 2 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 mały seler
- 1 l wrzącej wody
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz biały
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Paprykę czerwoną i zieloną pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Seler obrać ze skóry i zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Kapustę białą pokroić na małe kawałki i dodać do startego selera w misce. Następnie oba składniki skropić sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojoną wcześniej paprykę czerwoną oraz zieloną, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie do smażonych składników dodać składniki z miski. Całość skropić miodem, doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu białego, ponownie dobrze wymieszać i smażyć razem do miękkości warzyw. Kiedy zmiękną, ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)