Warzywa w soku mandarynkowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1459
Warzywa w soku mandarynkowym
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 200 ml soku z mandarynek
  • 4 marchewki
  • 2 rzodkiewki
  • 1 czerwony burak
  • 1 garstka świeżej roszponki
  • sól

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować ją do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Buraka czerwonego przełożyć do kolejnego rondla, zalać go wodą tak, aby nie wystawał i ugotować ze skórą do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, przestudzić, a potem obrać go ze skóry, pokroić na małe kawałki i dodać do marchwi na talerzu. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko zrumienić na średnim ogniu. Zrumienianą ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko zalać sokiem z mandarynek i udekorować świeżą roszponką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów