Jajka w koszulkach

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2675
Jajka w koszulkach
fot. little blue hen / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 8 jajek
  • 4 cebule
  • 1 kg pomidorów
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • ocet

Opis przygotowania:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na oliwie. Pomidory, umyć, osuszyć obrać ze skóry i dodać do cebuli. Dodać do tego wino, sól, pieprz i tak długo gotować na małym ogniu, aż sos dobrze zgęstnieje. W dużym płaskim garnku zagotować lekko osoloną wodę z 1 łyżką octu i na wrzątek wbić ostrożnie jajka. Każde jajko oddzielić od drugiego tak, aby się nie łączyły ze sobą i kiedy białko się zetnie wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz. Jajka polać przyrządzonym sosem i podawać na ciepło.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów