Jajka w koszulkach
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2675
Składniki:
- 8 jajek
- 4 cebule
- 1 kg pomidorów
- 3 łyżki oliwy
- 1 kieliszek czerwonego wina
- sól
- pieprz
- ocet
Opis przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na oliwie. Pomidory, umyć, osuszyć obrać ze skóry i dodać do cebuli. Dodać do tego wino, sól, pieprz i tak długo gotować na małym ogniu, aż sos dobrze zgęstnieje. W dużym płaskim garnku zagotować lekko osoloną wodę z 1 łyżką octu i na wrzątek wbić ostrożnie jajka. Każde jajko oddzielić od drugiego tak, aby się nie łączyły ze sobą i kiedy białko się zetnie wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz. Jajka polać przyrządzonym sosem i podawać na ciepło.
Komentarze (0)