Wareniki z wiśniami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1418
Wareniki z wiśniami
fot. Olga Gorchichko (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 200 ml soku z wiśni
  • 2 gałązki świeżej mięty
  • sól
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • Wypełnienie:
  • 400 g świeżych wiśni
  • 16 g cukru waniliowego

Opis przygotowania:

Miętę umyć i osączyć z wody.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicą i wymieszać ją z cukrem. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.

Przygotować wypełnienie: wiśnie wydrylować drylownicą i przesypać do miski. Następnie zasypać je cukrem waniliowym i odstawić na 30 minut (część wiśni pozostawić do dekoracji dania). Po tym czasie odlać nadmiar soku z drylowanych wiśni, a miąższ przełożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki z ciasta.

Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować pozostawionymi wiśniami, miętą i polać sokiem wiśniowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów