Wareniki z wiśniami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1418
Składniki:
- 200 ml soku z wiśni
- 2 gałązki świeżej mięty
- sól
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki letniej wody
- Wypełnienie:
- 400 g świeżych wiśni
- 16 g cukru waniliowego
Opis przygotowania:
Miętę umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicą i wymieszać ją z cukrem. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: wiśnie wydrylować drylownicą i przesypać do miski. Następnie zasypać je cukrem waniliowym i odstawić na 30 minut (część wiśni pozostawić do dekoracji dania). Po tym czasie odlać nadmiar soku z drylowanych wiśni, a miąższ przełożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować pozostawionymi wiśniami, miętą i polać sokiem wiśniowym.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicą i wymieszać ją z cukrem. Wbić do tego jajko, wlać letnią wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować wypełnienie: wiśnie wydrylować drylownicą i przesypać do miski. Następnie zasypać je cukrem waniliowym i odstawić na 30 minut (część wiśni pozostawić do dekoracji dania). Po tym czasie odlać nadmiar soku z drylowanych wiśni, a miąższ przełożyć łyżeczką na wycięte wcześniej krążki z ciasta.
Całość dokładnie zlepić ręcznie, po czym wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie odcedzić i wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować pozostawionymi wiśniami, miętą i polać sokiem wiśniowym.
Komentarze (0)