Vatapa z bananami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2020
Składniki:
- 10 dag suszonych krewetek
- 10 g mrożonych krewetek
- 4 banany
- 6 łyżek oleju
- 5 dag pistacji
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 cebula
- 1 papryczka chili do dekoracji
- 0,5 szklanki masła orzechowego
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Suszone krewetki sparzyć 1 szklanką wrzątku i osączyć z wody. Mrożone krewetki rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Czosnek obrać ze skóry. Papryczkę chili umyć. Do blendera włożyć czosnek, suszone krewetki, papryczkę chili i wlać 0,5 szklanki letniej wody. Następnie składniki te zmiksować jednolitą masę. Rozgrzać 3 łyżki olej na patelni, dodać obraną oraz pokrojoną drobno cebulę, obrane i pokrojone w kostkę krewetki i podsmażyć. Do podsmażonych składników dodać masło orzechowe, bułkę tartą i zmiksowane w blenderze składniki. Doprawić pieprzem oraz solą i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Następnie wlać do tego 1,5 szklanki mleka sojowego, dodać 2 łyżki mąki kukurydzianej, ponownie doprawić do smaku przyprawami i zagotować na małym ogniu. Zagotowane przełożyć na talerz i posypać pistacjami.
Banany umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki, po czym namoczyć je w 0,5 szklanki mleka sojowego, potem obsypać mąką kukurydziana i smażyć na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone dodać do potrawy. Całość udekorować natką zielonej pietruszki i papryczką chili.
Banany umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki, po czym namoczyć je w 0,5 szklanki mleka sojowego, potem obsypać mąką kukurydziana i smażyć na złoty kolor na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Usmażone dodać do potrawy. Całość udekorować natką zielonej pietruszki i papryczką chili.
Komentarze (0)