Kuskus z marchewką, żurawiną i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1991
Kuskus z marchewką, żurawiną i orzechami
fot. Rooey202 / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka kuskusu
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 dymka ze szczypiorkiem
  • 0,5 szklanki suszonej żurawiny
  • 0,5 szklanki orzechów pekan
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Kuskus przesypać do rondla. Zagotować bulion warzywny w kolejnym rondlu i zalać nim kuskus. Po zalaniu moczyć przez 5 minut pod przykryciem, a po tym czasie odcedzić. Żurawinę suszoną sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skory i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno wraz ze szczypiorkiem i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonych składników dodać sparzoną wcześniej suszoną żurawinę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego odcedzony kuskus, startą marchew i orzechy pekan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, wymieszać i smażyć razem pod przykryciem przez 1 minutę. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów