Kuskus z marchewką, żurawiną i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2176
Składniki:
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 szklanka kuskusu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 0,5 szklanki suszonej żurawiny
- 0,5 szklanki orzechów pekan
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Kuskus przesypać do rondla. Zagotować bulion warzywny w kolejnym rondlu i zalać nim kuskus. Po zalaniu moczyć przez 5 minut pod przykryciem, a po tym czasie odcedzić. Żurawinę suszoną sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Marchew obrać ze skory i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dymkę obrać ze skóry, pokroić drobno wraz ze szczypiorkiem i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonych składników dodać sparzoną wcześniej suszoną żurawinę i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Dodać do tego odcedzony kuskus, startą marchew i orzechy pekan. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki, wymieszać i smażyć razem pod przykryciem przez 1 minutę. Gotowe danie ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)