Galaretka żurawinowa z malinami, marchewką i orzechami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1580
Składniki:
- 100 g tłuczonych orzechów laskowych
- 30 g makaronu penne
- 4 galaretki żurawinowe
- 2 marchewki
- 2 liście sałaty
- 1 szklanka malin
- 1 l wrzącej wody
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz maliny umyć i osączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i przełożyć ją do odpowiedniej formy do ciasta. Dodać do tego maliny i całość zasypać tłuczonymi orzechami laskowymi. Następnie makaron penne wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i dodać go do składników w formie. Galaretki żurawinowe rozpuścić 1 l wrzącej wody i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy galaretka ostygnie, zalać nią składniki w formie i wszystko wstawić do lodówki, aby zakrzepła. Wtedy wyciągnąć z lodówki oraz formy i przełożyć na liście sałaty na talerzu.
Komentarze (0)