Makaron z marchewką i orzechami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3194
Makaron z marchewką i orzechami
fot. rusvaplauke / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 30 g makaronu wstążki
  • 15 dag solonych orzeszków ziemnych
  • 4 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki letniej wody
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • natka zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Marchew umyć, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do rondla. Dodać do niej masło, szczyptę soli i cukier. Następnie wymieszać i dusić do miękkości. W połowie duszenia dodać pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, tłuczone orzeszki ziemne, wlać letnią wodę i nadal dusić do czasu, aż marchew zmięknie. Wówczas całość ściągnąć z ognia i wymieszać z makaronem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów