Tuńczyk z fasolką i wakame
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2083
Składniki:
- 250 g wędzonego tuńczyka
- 25 g zielonej fasolki szparagowej
- 20 g suszonych alg wakame
- 4 paluszki solone
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagową umyć, pozbawić końcówek, pokroić na kawałki, przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić i przełożyć na talerz. Algi wakame wrzucić do rondla 2 szklankami wrzącej wody i trzymać przez 2 minuty. Potem odcedzić i dodać do ugotowanej wcześniej fasolki. Składniki zalać sosem sojowym i wymieszać. Dodać do tego pokrojonego na porcje wędzonego tuńczyka i oprószyć sezamem. Następnie dodać keczup pikantny i powbijać po 2 solone paluszki.
Komentarze (0)