Tuńczuk z kalafiorem i kiełkami brukselki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1576
Tuńczuk z kalafiorem i kiełkami brukselki
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g filetów z tuńczyka
  • 30 ml ciemnego sosu sojowego
  • 30 ml białego wina wermut
  • 10 g kiełków z brukselki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • sól
  • 1 kalafior

Opis przygotowania:

Warzywa, kiełki brukselki oraz rybę umyć i osączyć z wody. Tuńczyka podzielić na porcje. Sos sojowy zmieszać winem białym, octem ryżowym, olejem sezamowym i mielonym imbirem. Dodać do tego obrany ze skóry i przepuszczony przez praskę czosnek oraz porcje ryby. Całość doprawić szczyptą soli, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rybę osaczyć z zalewy (zalewy nie wylewać) i smażyć do miękkości na rozgrzanej oliwie na patelni. Usmażoną ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Kalafiora podzielić na różyczki, po czym zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzonego kalafiora przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, zrumienić i dodać do usmażonej wcześniej ryby. Wszystko posypać kiełkami brukselki i skropić zalewą z namoczonej wcześniej ryby.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów