Tuile z panna cottą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1785
Tuile z panna cottą
fot. Danielle Tsi (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 białka jaj
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mielonych migdałów
  • Panna cotta:
  • 250 ml mleka 2%
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 80 g cukru
  • 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1 laska wanilii
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Przygotować panna cottę: żelatynę zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Laskę wanilii przeciąć ostrym nożem wzdłuż, wyskrobać z niej nasionka wanilii i przełożyć do rondla. Wlać do tego mleko, śmietanę kremówkę, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, przelać do odpowiednich kubeczków deserowych, przestudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do zakrzepnięcia.

Przygotować ciasto: papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z mielonymi migdałami oraz cukrem. Białka ubić mikserem ma sztywną pianę i stopniowo dodawać do niej łyżką wymieszane wcześniej składniki. Wlać do tego rozpuszczone masło, zmiksować mikserem i przełożyć łyżką bardzo cienkimi porcjami na wysmarowany masłem papier do pieczenia. Następnie wysmarować mlekiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.

Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać razem z przygotowaną wcześniej panna cottą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów