Tuile z panna cottą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1785
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 białka jaj
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka 2%
- 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mielonych migdałów
- Panna cotta:
- 250 ml mleka 2%
- 250 ml śmietany kremówki
- 80 g cukru
- 2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 laska wanilii
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Przygotować panna cottę: żelatynę zalać zimną wodą i moczyć przez 5 minut. Laskę wanilii przeciąć ostrym nożem wzdłuż, wyskrobać z niej nasionka wanilii i przełożyć do rondla. Wlać do tego mleko, śmietanę kremówkę, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier i podgrzewać na średnim ogniu do chwili, aż cukier się rozpuści. Następnie zagotować, ściągnąć z ognia i dodać do tego namoczoną wcześniej żelatynę. Całość dokładnie wymieszać, przelać do odpowiednich kubeczków deserowych, przestudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do zakrzepnięcia.
Przygotować ciasto: papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z mielonymi migdałami oraz cukrem. Białka ubić mikserem ma sztywną pianę i stopniowo dodawać do niej łyżką wymieszane wcześniej składniki. Wlać do tego rozpuszczone masło, zmiksować mikserem i przełożyć łyżką bardzo cienkimi porcjami na wysmarowany masłem papier do pieczenia. Następnie wysmarować mlekiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać razem z przygotowaną wcześniej panna cottą.
Przygotować ciasto: papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia. Mąkę przesypać do miski i wymieszać z mielonymi migdałami oraz cukrem. Białka ubić mikserem ma sztywną pianę i stopniowo dodawać do niej łyżką wymieszane wcześniej składniki. Wlać do tego rozpuszczone masło, zmiksować mikserem i przełożyć łyżką bardzo cienkimi porcjami na wysmarowany masłem papier do pieczenia. Następnie wysmarować mlekiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec na rumiany kolor.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać razem z przygotowaną wcześniej panna cottą.
Komentarze (0)