Panna cotta

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: trudne
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1990
Panna cotta

Składniki:

  • Panna cotta:
  • 7 płatków żelatyny (11g)
  • 500 ml słodkiej śmietanki
  • 150 g cukru
  • 20 ml destylatu wiśniowego
  • Sos pomarańczowy:
  • 20 g zagęstnika
  • 65 g cukru
  • 250 ml soku z pomarańczy
  • mały kieliszek cointreau
  • Kratka cukrowa:
  • 250 g cukru
  • trochę oleju

Opis przygotowania:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gotować śmietanę na maleńkim ogniu wsypać cukier i żelatynę. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Kiedy płyn ostygnie dodać destylat wiśniowy. Przelać do filiżanek i do lodówki. Na średnim ogniu skarmelizować cukier i ostudzić. Rozłożyć na płaskiej powierzchni kawałek folii i małym strumykiem wylewać skarmelizowany cukier szlaczkami. Do miski wsypać zagęstnik dodać cukier, około 50 ml soku z pomarańczy i utrzeć wszystko na gładki sos. Panna cottę wyłożyć na talerz polać sosem i dać kratkę.

Autor: kasinka

1 komentarz

witam:) bardzo proszę o inf co to za zagestnik.. czy jego sie daje do cukru? zeby zrobic te kratki? :)

Podobne przepisy