Panna cotta
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: trudne
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2897
Składniki:
- Panna cotta:
- 7 płatków żelatyny (11g)
- 500 ml słodkiej śmietanki
- 150 g cukru
- 20 ml destylatu wiśniowego
- Sos pomarańczowy:
- 20 g zagęstnika
- 65 g cukru
- 250 ml soku z pomarańczy
- mały kieliszek cointreau
- Kratka cukrowa:
- 250 g cukru
- trochę oleju
Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gotować śmietanę na maleńkim ogniu wsypać cukier i żelatynę. Dobrze wymieszać i zdjąć z ognia. Kiedy płyn ostygnie dodać destylat wiśniowy. Przelać do filiżanek i do lodówki. Na średnim ogniu skarmelizować cukier i ostudzić. Rozłożyć na płaskiej powierzchni kawałek folii i małym strumykiem wylewać skarmelizowany cukier szlaczkami. Do miski wsypać zagęstnik dodać cukier, około 50 ml soku z pomarańczy i utrzeć wszystko na gładki sos. Panna cottę wyłożyć na talerz polać sosem i dać kratkę.
Komentarze (1)
witam:) bardzo proszę o inf co to za zagestnik.. czy jego sie daje do cukru? zeby zrobic te kratki? :)