Tuczące ziemniaki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1485
Składniki:
- 25 g wędzonego boczku
- 1 łyżka śmietany kremówki
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 kostki masła
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków. Wlać do tego śmietanę kremówkę i całość ubić tłuczkiem na miazgę. Ubite wyłożyć na talerz i wgniecenie gniecenie łyżką. Masło stopić na rozgrzanej patelni, polać nim potrawę oraz miejsce wgniecenia. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)