Tuczące ziemniaki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1485
Tuczące ziemniaki
fot. boo_licious / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 25 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 0,5 kostki masła
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały, ugotować do miękkości i odcedzić. Szczypiorek umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Boczek pokroić w drobną kostkę i zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Zrumieniony dodać do ugotowanych wcześniej ziemniaków. Wlać do tego śmietanę kremówkę i całość ubić tłuczkiem na miazgę. Ubite wyłożyć na talerz i wgniecenie gniecenie łyżką. Masło stopić na rozgrzanej patelni, polać nim potrawę oraz miejsce wgniecenia. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów