Truskawki z kremem marshmallow
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1059
Składniki:
- 300 g truskawek
- Na krem:
- 3 białka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru do syropu
- 0,5 szklanki syropu kukurydzianego
Opis przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć z wody i nabić na patyczki szaszłykowe.
Przygotować krem: do rondla wlać syrop kukurydziany, wodę mineralną i wsypać do tego cukier. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 6 minut, aby powstał gęściejszy syrop. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i lekko przestudzić. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem. Do ubitej piany wlać stopniowo przestudzony syrop, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. W ubitej masie zamoczyć nabite wcześniej truskawki, a potem, wszystko delikatnie zrumienić palnikiem cukierniczym.
Przygotować krem: do rondla wlać syrop kukurydziany, wodę mineralną i wsypać do tego cukier. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 6 minut, aby powstał gęściejszy syrop. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i lekko przestudzić. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem. Do ubitej piany wlać stopniowo przestudzony syrop, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. W ubitej masie zamoczyć nabite wcześniej truskawki, a potem, wszystko delikatnie zrumienić palnikiem cukierniczym.
Komentarze (0)