Truskawki z kremem marshmallow

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1059
Truskawki z kremem marshmallow
fot. steph.clifford / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g truskawek
  • Na krem:
  • 3 białka jaj
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki wody mineralnej niegazowanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru do syropu
  • 0,5 szklanki syropu kukurydzianego

Opis przygotowania:

Truskawki umyć, osączyć z wody i nabić na patyczki szaszłykowe.

Przygotować krem: do rondla wlać syrop kukurydziany, wodę mineralną i wsypać do tego cukier. Całość wymieszać, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu i gotować przez 6 minut, aby powstał gęściejszy syrop. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i lekko przestudzić. Następnie białka ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem. Do ubitej piany wlać stopniowo przestudzony syrop, cały czas miksując, aż do uzyskania jednolitej masy. W ubitej masie zamoczyć nabite wcześniej truskawki, a potem, wszystko delikatnie zrumienić palnikiem cukierniczym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów