Trójkąty z ricottą i mietą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1854
Trójkąty z ricottą i mietą
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 g serka ricotta
  • 400 g ciasta filo
  • 2 jajka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • sól

Opis przygotowania:

Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i pokroić je na kwadraty 15x15 cm. Świeżą miętę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Następnie 600 g serka ricotta wymieszać ze świeżą miętą, szczyptą soli w misce i przełożyć na talerz. Pozostałe 200 g serka ricotta przełożyć do drugiej miski, wsypać do niego szczyptę soli, suszoną mięte, tartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki z suszoną miętą przełożyć na pocięte kwadraty z ciasta i całość zawinąć z trójkąty. Zawinięte przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanymi jajkami, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na serku ricotta ze świeżą miętą na talerzu. Wszystko posypać przyprawą garam masala.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów