Trójkąty z ricottą i mietą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1854
Składniki:
- 600 g serka ricotta
- 400 g ciasta filo
- 2 jajka
- 1 garść świeżej mięty
- 1 łyżeczka tartej skórki cytrynowej
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- sól
Opis przygotowania:
Ciasto filo rozłożyć na stolnicy i pokroić je na kwadraty 15x15 cm. Świeżą miętę umyć, osączyć z wody i posiekać drobno do miski. Następnie 600 g serka ricotta wymieszać ze świeżą miętą, szczyptą soli w misce i przełożyć na talerz. Pozostałe 200 g serka ricotta przełożyć do drugiej miski, wsypać do niego szczyptę soli, suszoną mięte, tartą skórkę cytrynową i dobrze wymieszać. Wymieszane składniki z suszoną miętą przełożyć na pocięte kwadraty z ciasta i całość zawinąć z trójkąty. Zawinięte przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarować roztrzepanymi jajkami, po czym włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić i wyłożyć na serku ricotta ze świeżą miętą na talerzu. Wszystko posypać przyprawą garam masala.
Komentarze (0)