Trójkąty nadziewane z sosem tzatziki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2148
Składniki:
- 350 g ciasta filo
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki bułki tartej
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
- Nadzienie:
- 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka ryżu kleistego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- Sos tzatiki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 zielone ogórki
- 1 ząbek czosnku
- garstka świeżej mięty
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Przygotować sos: ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry przepuścić go przez praskę i dodać do pokrojonych ogórków. Miętę posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem naturalnym i wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na tackę i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki. Ciasto filo rozłożyć na plastry na stolnicy i wysmarować je letnią wodą.
Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną kolendrą kolendrą i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać je ugotowanym wcześniej ryżem.
Na całość przełożyć na ciasto filo na stolnicy i złożyć w trójkąty. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na przygotowanym sosie. Potem rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wsypać do niego bułkę tartą i przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienioną ściągnąć z ognia i wyłożyć ną potrawę.
Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną kolendrą kolendrą i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać je ugotowanym wcześniej ryżem.
Na całość przełożyć na ciasto filo na stolnicy i złożyć w trójkąty. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na przygotowanym sosie. Potem rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wsypać do niego bułkę tartą i przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienioną ściągnąć z ognia i wyłożyć ną potrawę.
Komentarze (0)