Trójkąty nadziewane z sosem tzatziki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1936
Trójkąty nadziewane z sosem tzatziki
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 350 g ciasta filo
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • Nadzienie:
  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka ryżu kleistego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • Sos tzatiki:
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 zielone ogórki
  • 1 ząbek czosnku
  • garstka świeżej mięty

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięte umyć i osączyć z wody. Przygotować sos: ogórki obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry przepuścić go przez praskę i dodać do pokrojonych ogórków. Miętę posiekać drobno i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem naturalnym i wymieszać. Wymieszane składniki wyłożyć na tackę i wstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki. Ciasto filo rozłożyć na plastry na stolnicy i wysmarować je letnią wodą.

Przygotować nadzienie: ryż opłukać pod bieżąca wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Następnie cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić ją na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu, mieloną kolendrą kolendrą i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i wymieszać je ugotowanym wcześniej ryżem.

Na całość przełożyć na ciasto filo na stolnicy i złożyć w trójkąty. Wszystko przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Piec na rumiany kolor, a gotowe wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na przygotowanym sosie. Potem rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, wsypać do niego bułkę tartą i przyrumienić na średnim ogniu. Przyrumienioną ściągnąć z ognia i wyłożyć ną potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów