Łosoś z plackami z cukinii i sosem tzatziki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1784
Łosoś z plackami z cukinii i sosem tzatziki
fot. ultrakml / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g wędzonego łososia
  • 6 łyżek oleju
  • 3 g kiełków rzodkiewki
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • Placki:
  • 2 małe, zielone cukinie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cebula
  • Sos tzatziki:
  • 500 ml jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa umyć i osączyć z wody. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz.

Przygotować placki: cukinie zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startej cukinii. Następnie całość zasypać mąką, szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i łyżką i przekładać na rozgrzany mocno olej na patelni. Smażyć do chwili zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.

Przygotować sos tzatziki: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do miski. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do przepuszczonego czosnku. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do reszty. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem greckim, wymieszać i dodać do potrawy na talerzu.

Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów