Łosoś z plackami z cukinii i sosem tzatziki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1784
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 6 łyżek oleju
- 3 g kiełków rzodkiewki
- 1 szklanka wrzącej wody
- sól
- pieprz
- Placki:
- 2 małe, zielone cukinie
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- Sos tzatziki:
- 500 ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Kiełki rzodkiewki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa umyć i osączyć z wody. Łososia wędzonego pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz.
Przygotować placki: cukinie zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startej cukinii. Następnie całość zasypać mąką, szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i łyżką i przekładać na rozgrzany mocno olej na patelni. Smażyć do chwili zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.
Przygotować sos tzatziki: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do miski. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do przepuszczonego czosnku. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do reszty. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem greckim, wymieszać i dodać do potrawy na talerzu.
Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki.
Przygotować placki: cukinie zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do startej cukinii. Następnie całość zasypać mąką, szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i łyżką i przekładać na rozgrzany mocno olej na patelni. Smażyć do chwili zarumienienia. Wtedy ściągnąć z ognia i dodać do ryby na talerzu.
Przygotować sos tzatziki: czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do miski. Ogórka pokroić w drobną kostkę i dodać do przepuszczonego czosnku. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i dodać do reszty. Składniki w misce oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, zalać jogurtem greckim, wymieszać i dodać do potrawy na talerzu.
Wszystko udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)