Troć duszona w winie z rukolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2096
Składniki:
- 300 g mrożonej troci
- 150 ml czerwonego półsłodkiego wina z Madery
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki czarnego kawioru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rukolę oraz rybę umyć i osączyć z wody. Rukolę skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Troć rozmrozić, oczyścić z ości i pokroić w dzwonki o grubości 2 cm. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone dzwonki troci, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Następnie wlać do tego wino czerwone i dusić pod przykryciem do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu oraz wina i dodać do rukoli na talerzu. Następnie na rybę nałożyć majonez oraz czarny kawior.
Komentarze (0)