Deser kajmakowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 65
Deser kajmakowy
fot. lyulkamazur (elements.envato.com)

Składniki:

  • 800 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml kajmaku
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 250 g okrągłych biszkoptów
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżka cukru pudru
  • konfitura z wiśni do dekoracji

Opis przygotowania:

Pomarańczę umyć, odsączyć z wody i pokroić ją w cienkie plastry. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe, wymieszać i przełożyć do szklanek. Biszkopty przełożyć do kolejnej miski, zalać je płynnym kajmakiem, a następnie przełożyć do czekolady z orzechami. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a po ubiciu dodać ją do całości. Wszystko polać sokiem z pomarańczy, udekorować konfiturą z wiśni i plastrami pokrojonej pomarańczy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów