Deser kajmakowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1001
Składniki:
- 800 g gorzkiej czekolady
- 400 ml kajmaku
- 400 ml śmietany kremówki
- 250 g okrągłych biszkoptów
- 4 łyżki soku pomarańczowego
- 2 łyżki tłuczonych orzechów laskowych
- 1 pomarańcza
- 1 łyżka cukru pudru
- konfitura z wiśni do dekoracji
Opis przygotowania:
Pomarańczę umyć, odsączyć z wody i pokroić ją w cienkie plastry. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałki, przełożyć je do miski i rozpuścić na płynną masę na małym ogniu. Po rozpuszczeniu wsypać do tego tłuczone orzechy laskowe, wymieszać i przełożyć do szklanek. Biszkopty przełożyć do kolejnej miski, zalać je płynnym kajmakiem, a następnie przełożyć do czekolady z orzechami. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę z cukrem pudrem, a po ubiciu dodać ją do całości. Wszystko polać sokiem z pomarańczy, udekorować konfiturą z wiśni i plastrami pokrojonej pomarańczy.
Komentarze (0)