Tosty z jajkami w sosie z pora

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2297
Tosty z jajkami w sosie z pora
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g tartego sera Gouda
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • pęczek świeżej rukoli
  • pieprz świeżo zmielony
  • Sos:
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 mały por
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • sól

Opis przygotowania:

Rukolę oraz por umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz, natomiast por pokroić drobno do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na kromki chleba tostowego posypać tartym serem (w środku i na wierzchu), nałożyć je na siebie i włożyć do roztopionego masła na patelni. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser się roztopi całkowicie. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do rukoli na talerzu. Przygotować sos: do pokrojonego wcześniej pora wlać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku szczyptą soli, cukru oraz suszonego oregano, wymieszać i polać tosty na talerzu. Jajka wbić na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów