Tosty z jajkami w sosie z pora
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2297
Składniki:
- 30 g tartego sera Gouda
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 czerwona cebula
- pęczek świeżej rukoli
- pieprz świeżo zmielony
- Sos:
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 mały por
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- sól
Opis przygotowania:
Rukolę oraz por umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz, natomiast por pokroić drobno do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry, wyłożyć na kromki chleba tostowego posypać tartym serem (w środku i na wierzchu), nałożyć je na siebie i włożyć do roztopionego masła na patelni. Smażyć pod przykryciem do czasu, aż ser się roztopi całkowicie. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do rukoli na talerzu. Przygotować sos: do pokrojonego wcześniej pora wlać śmietanę i majonez. Doprawić do smaku szczyptą soli, cukru oraz suszonego oregano, wymieszać i polać tosty na talerzu. Jajka wbić na rozgrzana patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości.
Komentarze (0)