Tosty z jajkiem i kapustą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2521
Składniki:
- 20 g wędzonego boczku
- 2 kromki chleba o grubości 2 cm
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru
- 1 ćwiartka białej kapusty
- 1 cytryna
- olej go głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kapustę umyć, poszatkować drobno i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Następnie osączyć z wody, dodać cukier, szczyptę soli, pieprzu, sok z cytryny, 1 łyżkę oleju, po czym dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Kromki chleba pozbawić skórek i wyciąć w nich otwory szklanką. Rozgrzać tyle oleju na patelni, aby połowa położonej kromki była w nim zanurzona i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę tostów, wbić po jednym jajku do otworu kromek, po czym całość przykryć i smażyć, do czasu, aż jajka się zetną. Gotowe wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć obok kapusty. Boczek wędzony pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)