Tosty z jajkiem i kapustą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2521
Tosty z jajkiem i kapustą
fot. stu_spivack / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 20 g wędzonego boczku
  • 2 kromki chleba o grubości 2 cm
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • 1 cytryna
  • olej go głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kapustę umyć, poszatkować drobno i sparzyć 2 szklankami wrzącej wody. Następnie osączyć z wody, dodać cukier, szczyptę soli, pieprzu, sok z cytryny, 1 łyżkę oleju, po czym dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i wyłożyć na talerz. Kromki chleba pozbawić skórek i wyciąć w nich otwory szklanką. Rozgrzać tyle oleju na patelni, aby połowa położonej kromki była w nim zanurzona i smażyć z obu stron na rumiany kolor. Smażąc drugą stronę tostów, wbić po jednym jajku do otworu kromek, po czym całość przykryć i smażyć, do czasu, aż jajka się zetną. Gotowe wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i przełożyć obok kapusty. Boczek wędzony pokroić w kostkę, zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów