Tosty z makrelą i jajkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2950
Tosty z makrelą i jajkami
fot. cyclonebill / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 250 g wędzonej makreli
  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba razowego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 czerwone papryczki chili
  • 1 cebula
  • natka selera
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Natkę selera oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Natkę selera pokroić na kawałki. Kromki chleba razowego wysmarować 2 łyżkami oleju, zrumienić je na rozgrzanej patelni i przełożyć na talerz. Makrelę wędzoną obrać ze skóry, usunąć ości, po czym podzielić ją na małe kawałki i nałożyć na zrumieniony chleb. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i smażyć przez 40 sekund na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do smażonej papryczki wbić jajka, doprawić je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów