Tosty z makrelą i jajkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2950
Składniki:
- 250 g wędzonej makreli
- 4 jajka
- 4 kromki chleba razowego
- 4 łyżki oleju
- 2 czerwone papryczki chili
- 1 cebula
- natka selera
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Natkę selera oraz papryczkę chili umyć i osączyć z wody. Natkę selera pokroić na kawałki. Kromki chleba razowego wysmarować 2 łyżkami oleju, zrumienić je na rozgrzanej patelni i przełożyć na talerz. Makrelę wędzoną obrać ze skóry, usunąć ości, po czym podzielić ją na małe kawałki i nałożyć na zrumieniony chleb. Papryczkę chili pozbawić nasion, posiekać drobno i smażyć przez 40 sekund na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do smażonej papryczki wbić jajka, doprawić je szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć do czasu, aż się zetną. Wtedy smażone składniki ściągnąć z ognia i dodać do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)