Tosty francuskie z jajkami i boczkiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1250
Tosty francuskie z jajkami i boczkiem
fot. ultrakml / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki oleju
  • 2 plastry wędzonego boczku
  • 2 gałązki świeżej kolendry do dekoracji
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Kolendrę umyć i osączyć z wody. Dwa jajka wbić na talerz i roztrzepać je widelcem ze szczyptą soli. W rozmieszanych składnikach namoczyć kromki chleba i smażyć je na rozgrzanym oleju na patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie 2 jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, po czym dodać do tego plastry boczku wędzonego i razem smażyć do chwili zarumienienia składników. Wówczas ściągnąć z ognia i dodać do całości. Wszystko posypać świeżo zmielonym pieprzem i udekorować gałązkami świeżej kolendry.

0 komenatrzy

Podobne przepisy