Tortilla z ryżem i mięsem mielonym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5425
Składniki:
- 40 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 4 placki tortilla
- 3 łyżki oleju
- 2 czerstwe bułki zwykle
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka letniej wody
- 1 jajko
- 1 główka sałaty
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odcedzić i wymieszać z przecierem pomidorowym. Czerstwe bułki namoczyć w letniej wodzie, potem odcisnąć nadmiar wody i dodać do mięsa. Wbić do tego jajko. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 1 łyżce rozgrzanego oleju, po czym dodać do powyższych składników. Całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować kotlety i smażyć na pozostałym oleju z obu stron na rumiany kolor. Usmażone obłożyć ryżem i zawinąć w opłukane i osączone z wody liście sałaty. Placki tortilla skropić niewielką ilością wody, podgrzać na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zawinąć wszystko w jedną całość i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)