Ryż z mięsem mielonym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4583
Ryż z mięsem mielonym
fot. indigotimbre / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 szklanki ryżu
  • 5 dag suszonych podgrzybków
  • 4 jabłka
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • gotowa przyprawa do mięsa mielonego
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Podgrzybki moczyć przez 2 godziny w wodzie, następnie ugotować je i posiekać drobno. Ryż opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z kurkumą, odcedzić i przełożyć na talerz. Mięso mielone wyłożyć do miski. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i razem z grzybami dodać do mięsa. Dodać do tego gotowa przyprawę, dobrze wymieszać i uformować okrągłe kotlety. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemno brązowy kolor, następnie ułożyć na na środkowej części talerza. Jabłka umyć, obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i obłożyć nimi ryż. Szczypiorek posiekać drobno i posypać po jabłkach. Gotowe danie powinno przypominać słonecznik.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów