Ryż z mięsem mielonym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4583
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 szklanki ryżu
- 5 dag suszonych podgrzybków
- 4 jabłka
- 1 cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- gotowa przyprawa do mięsa mielonego
- 2 łyżki oleju
- sól
Opis przygotowania:
Podgrzybki moczyć przez 2 godziny w wodzie, następnie ugotować je i posiekać drobno. Ryż opłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie z kurkumą, odcedzić i przełożyć na talerz. Mięso mielone wyłożyć do miski. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i razem z grzybami dodać do mięsa. Dodać do tego gotowa przyprawę, dobrze wymieszać i uformować okrągłe kotlety. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na ciemno brązowy kolor, następnie ułożyć na na środkowej części talerza. Jabłka umyć, obrać ze skóry pokroić w drobną kostkę i obłożyć nimi ryż. Szczypiorek posiekać drobno i posypać po jabłkach. Gotowe danie powinno przypominać słonecznik.
Komentarze (0)