Papryka z mięsem mielonym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3342
Składniki:
- 40 g mięsa mielonego
- 0,5 kg czerwonej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- natka zielonej pietruszki
- 2 łyżki gotowego sosu Tao Tao Hoi Sin
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz połowę zielonej natki pietruszki. Doprawić pieprzem, solą, dobrze wymieszać i uformować ręcznie kulki. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić kulki mięsne. Gotować przez około 20 minut i odcedzić. Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, pozbawić nasion, sparzyć wrzątkiem i nadziać gotowanymi kulkami mięsa. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić około 7 minut. Następnie wyciągnąć, osączyć z wody, przełożyć na talerz, polać gotowym sosem Hoi Sin i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)