Papryka z mięsem mielonym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3342
Papryka z mięsem mielonym
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mięsa mielonego
  • 0,5 kg czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • natka zielonej pietruszki
  • 2 łyżki gotowego sosu Tao Tao Hoi Sin
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek oraz połowę zielonej natki pietruszki. Doprawić pieprzem, solą, dobrze wymieszać i uformować ręcznie kulki. Zagotować 1 l wody i na wrzątek wrzucić kulki mięsne. Gotować przez około 20 minut i odcedzić. Paprykę umyć, osączyć z wody, przekroić na połowy, pozbawić nasion, sparzyć wrzątkiem i nadziać gotowanymi kulkami mięsa. Całość włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać 3-4 łyżkami wody, przykryć i dusić około 7 minut. Następnie wyciągnąć, osączyć z wody, przełożyć na talerz, polać gotowym sosem Hoi Sin i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów