Kaczka wędzona ze szpinakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1673
Składniki:
- 2 piersi z wędzonej kaczki
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 2 szalotki
- 2 łyżki masła
- 1 pęczek szpinaku
- 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego Baron
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć, osączyć z wody i pokroić na kawałki. Szalotki obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Potem dodać do tego szpinak, oprószyć szczyptą soli, pieprzu i mielonego tymianku. Składniki dusić pod przykryciem przez 1 minutę na średnim ogniu, potem dodać do tego wędzone piersi z kaczki. Całość zalać sosem sojowym, zmieszanym z winem czerwonym i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty.
Komentarze (0)