Sałatka z wędzoną makrelą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1846
Sałatka z wędzoną makrelą
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 wędzona makrela
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jabłko Gloster
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • natka kolendry

Opis przygotowania:

Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wrzucić ją do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do kapusty. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić drobno i również dodać do miski wraz z obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę kolendry, po czym całość zalać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Makrelę wędzoną pozbawić ości i skóry, rozdrobnić ją na kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów