Sałatka z wędzoną makrelą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2084
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 wędzona makrela
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko Gloster
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżeczka cukru
- ćwiartka czerwonej kapusty
- natka kolendry
Opis przygotowania:
Warzywa oraz jabłko umyć i osączyć z wody. Kapustę czerwoną zszatkować na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wrzucić ją do rondla z 1 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Ugotowaną odcedzić i przełożyć do miski. Marchew obrać ze skóry, zetrzeć na tarce jarzynowej i dodać do kapusty. Jabłko obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić drobno i również dodać do miski wraz z obraną ze skóry i pokrojoną w kostkę cebulą. Dodać do tego pokrojoną drobno natkę kolendry, po czym całość zalać sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą, cukrem i dokładnie wymieszać. Makrelę wędzoną pozbawić ości i skóry, rozdrobnić ją na kawałki i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Komentarze (0)